Direktlänk till inlägg 14 december 2010
Syltgrottor med apelsin och aprikos marmelad
Kanelkakor
Chokladkola kakor
Syltgrottor:
150 g smör
½ dl socker
½ dl vaniljsåspulver
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sylt/marmelad
Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt vaniljsåspulvret, vetemjölet samt bakpulvret. Rulla till små bollar (ca 30st) och sätt i formar. Gör en fördjupning i varje boll och klicka i valfri fyllning te x sylt, marmelad osv.
Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter.
Kanelkakor:
100 gram rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1 ägg
4 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1-2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
Socker att rulla kakorna i
Rör samman smör och farin- samt vaniljsockret. Tillsätt sirap och ägget. Blanda de torra ingredienserna i separat skål och blanda sedan ner med smörblandningen.
Rulla till små bollar (ca 40st) och doppa halva bollen i strösocker. Ställ på bakplåt (täckt med bakplåtspapper) med sockret uppåt och tryck till bollen lite.
Grädda sedan i 200grader ca 10 minuter.
Chokladkolakakor:
dessa är egentligen pinnar, men jag gjorde dem till runda platta kakor istället.
100g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
½ tsk bikarbonat
Vispa smör, socker samt sirap poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. För att göra pinnar rullar man ut dessa till 2 längder som man sedan plattar till med handflatan. För småkakor rullar man ut små bollar som man sedan plattar ut med handflatan.
Gräddas i 175 grader ca 15 minter.