Senaste inläggen
Till vår vän Jocke som fyller 34 år idag onsdag gjorde jag denna tårta som ska likna en raggarbil (som en present) . Detta är hittills den svåraste uppgiften jag gjort i tårtväg!! Men grymt kul när man får fundera och klura! Mindre kul är det att jag åter igen köpte min SP hos "Tiimari". Den var stenhård och jag frågade kassörskan om den verkligen ska vara så då det finns andra paket i andra kulörer som faktiskt är mjuka. Hon sa att det inte alls är några problem, bara att sätta i plastpåsar och ner i varmt vatten en stund. Visst blev de ju mjukt, men var fortfarande väldigt torrt! Jag försökte rädda med lite hemmagjord marsipan. De hjälpte kanske lite, men SP:n var fortfarande så torr... Tråkigt att sådant ska förstöra en tårta... Fick hålla på och täcka över med detaljer osv.
Hahah, den är ju långt ifrån perfekt. Inte talat om alla sprickor i SP:n så har den alldeles för små däck, en list fattas, fronten känns för fet för baken osv.
Men jag hoppas den är god!
Måste säga att kameran verkligen har lyckats fånga varenda ojämnhet på huven!! Kan inte tycka att det var lika synligt för själva ögat....
2 bottnar, en ljus och en choklad
Fylld med mörk chokladfluff, vaniljgrädde + skivad banan, lite hallonsylt.
Spacklad med Italiensk marängsmörkräm samt mörk chokladsmörkräm.
Täckt med SP blandad med lite marsipan.
Till 2 stycken fina tjejer gjorde jag denna lilla snabba tårta innan julafton.
Ljus botten
Rårörda hallon
Ganache
Spacklingen har tyvärr fallit ur mitt minne.. *S*
Täckt med SP.
Syltgrottor med apelsin och aprikos marmelad
Kanelkakor
Chokladkola kakor
Syltgrottor:
150 g smör
½ dl socker
½ dl vaniljsåspulver
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sylt/marmelad
Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt vaniljsåspulvret, vetemjölet samt bakpulvret. Rulla till små bollar (ca 30st) och sätt i formar. Gör en fördjupning i varje boll och klicka i valfri fyllning te x sylt, marmelad osv.
Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter.
Kanelkakor:
100 gram rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1 ägg
4 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1-2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
Socker att rulla kakorna i
Rör samman smör och farin- samt vaniljsockret. Tillsätt sirap och ägget. Blanda de torra ingredienserna i separat skål och blanda sedan ner med smörblandningen.
Rulla till små bollar (ca 40st) och doppa halva bollen i strösocker. Ställ på bakplåt (täckt med bakplåtspapper) med sockret uppåt och tryck till bollen lite.
Grädda sedan i 200grader ca 10 minuter.
Chokladkolakakor:
dessa är egentligen pinnar, men jag gjorde dem till runda platta kakor istället.
100g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
½ tsk bikarbonat
Vispa smör, socker samt sirap poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. För att göra pinnar rullar man ut dessa till 2 längder som man sedan plattar till med handflatan. För småkakor rullar man ut små bollar som man sedan plattar ut med handflatan.
Gräddas i 175 grader ca 15 minter.
Jag fick ett uppdrag av en väninna att göra en fräck tårta till en möhippa. Det hon önskade var att ha en tjej på tårtan som endast bar underkläder och en brudslöja. I mina öron lät de rätt avancerat för mig, men jag lovade att prova modellera. Underkläder blev en negligé och för att den skulle bli fräck fick bruden på tårtan stora bröst och tydliga bröstvårtor. :) I övrigt så sa väninnan att den blivande brudens favoritfärg är blå och att man kan försöka få in den färgen i dekorationerna.
Jag är jätte nöjd med denna tårta! Den blev fräck och snygg i färger och design. Min väninna valde att till fyllning ha dumlefluff och hallonmousse.
Först hade jag ingen "plattform" för damen att sitta på, vilket var problematiskt då hon var lite baktung... Så jag fick lägga dit plattformen och damen satt mycket bättre!
Tårtan består av chokladbotten.
Fylld med hallonmousse och dumlefluff.
Spacklad med chokladsmörkräm.
Täckt med SP.
Dekorkant av kristyr.
Jag har länge provat på många olika recept till tårtbotten. Men jag har hittat min absoluta favorit i en kokbok jag har hemma. Jag dubblar alltid detta recept då den blir jätte hög och fin. Då jag dubblar satsen så ska det enligt receptet vara 6dl socker. Jag brukar bara sätta 4dl. Annars tycker jag att den blir så söt. Nu skriver jag ändå receptet som den står i kokboken:
3 ägg
3dl socker
1dl hett vatten
3dl vetemjöl
1½tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Mot slutet av vispningen tillsätter man vattnet. Sedan vänder man ner mjölet och bakpulvret som man blandat noga i en separat skål. Gräddas sedan mitt i ugn i 175 grader ca 30-35 minuter.
Om man inte gör Italiensk marängsmörkräm till tårtorna som jag tycker är det bästa alternativet att spackla tårtor med, så kan man använda sig av detta recept som jag hittat nyligen. Den är verkligen supergod och inte alls "smörig" i smaken som de vanliga smörkrämerna är! (man kan antingen använda vit eller mörk choklad av god kvalitet)
100g choklad
100g philadelphiaost
100g osaltat smör
Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Blanda ner den med resten av ingredienserna och vispa med elvisp tills den är slät och fin.
Man kan även färga den i olika färger om man använder sig av vit choklad samt att man kan smaksätta den te x med lite romarom. Mums mums!
Passar utmärkt även som frosting till CupCakes :)
Detta är ju bara barnsligt gott! :)
180g dumlekolor
3dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull, försiktigt då detta ej får koka! Lägg ner kolorna och rör om tills kolorna smält helt. Sedan ställer man denna i kylen där den gärna får stå över natten. Det är jätte viktigt att grädden är jättekall när man sedan vispar upp den då den annars skär sig.
200g tinade blåbär
3/4dl socker
1tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100g färskost
2dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen. Mixa blåbären. Smält en del av blåbären med gelatinbladen. Låt svalna. I resten av blåbären blandar man vaniljsocker, florsockret och färskost. Blanda nu ner blåbären med gelatinet. Grädden vispas upp separat och blandas sedan med blåbären.